Tratament de canale. E obligatoriu?

Tratamentul de canal. Toti am auzit de el. Sa discutam astazi despre tratametele de canal: stati fara grij – nu sunt dureroase, doar va lasa durerea apoi. Toti au o frica de acest tip de tratament. Ce se afla in canal? E situata pulpa dentara. Ce rol are pulpa dentara?

Tratamentul de canal. Toti am auzit de el.

Sa discutam astazi despre tratametele de canal: stati fara grij – nu sunt dureroase, doar va lasa durerea apoi. Toti au o frica de acest tip de tratament.

Ce se afla in canal?

In canalul dentar e situata pulpa dentara.

Ce rol are pulpa dentara?

Pulpa dentara asigura vitalitatea si nutritia dintelui.

anatomie_dentara
Totusi, cum arata un dinte? Cum arata pulpa dentara? Nu e nimic complicat 🙂

Din ce e format?

Din vase de sange si nervi.

Cum e impartit nervul?

Este impartita in 2 zone : a. Coronara b. Radiculara

Ce se face in timpul unui tratament de canal?

In primul rand se elimina sursa de infectie, se elimina caria formata. Totusi, sa vedem care sunt pasii:

  1. Administrarea anestezicului. Cred ca toti stim acest pas 🙂 Se foloseste un anestezic topic, dupa care se introduce incet si atent anestezicul in zona dureroasa.
  2. Se izoleaza atent zona, pentru a o nu reinfecta
  3. Se prepara atent pana la camera pulpara, pana ajungem la nerv.
  4. Resturile radiculare sunt eliminate din canalele radiculare, e un pas ce nu doare de obicei, daca se face anestezia corect.
  5. Canalele radiculare sunt dezinfectate si irigate cu substante ce distrug toate resturile si astfel sansele de durere postoperatorie sunt foarte mici.
  6. Un pas important e remodelarea canalelor radiculare cu niste ace speciale foarte flexibile, iar cu ajutorul asa-numitului apex-locator determinam care e lungimea canalelor. Se remodeleaza din nou, se iriga din nou, dupa care incepem pregatirea pentru plombarea canalelor radiculare.
  7. In mod normal, se introduce un material biocompatibil (obturatie), ce nu va colora dintele in timp. Cel mai des e folosita o pasta si un con de gutaperca. Este important sa obturam foarte bine canalele, astfel vom preveni reinfectarea.
  8. Dupa obturatia de canal urmeaza obturatia definitiva sau efectuarea unei coroane.

Ace rotative ce permit o preparare mai minutioasa, rapida si mai calitativa a canalelor radiculare.
Ace rotative ce permit o preparare mai minutioasa, rapida si mai calitativa a canalelor radiculare.

Ace manuale ce sunt folosite pentru formarea canalelor radiculare si curatarea lor
Ace manuale ce sunt folosite pentru formarea canalelor radiculare si curatarea lor

Totusi, ce se intampla daca nu se trateaza la timp sau prost se va obtura canalele radiculare? In primul rand “infectia” va difuza spre os, dupa ce a distrus tot pachetul vasculo-nervos. Ce se intampla apoi? Apar asa numitele procese periapicale ce se extind in timp: granuloame, chisturi si abcese.

Conuri de gutaperca ce se introduc in canalul radicular pentru a obtura.
Conuri de gutaperca ce se introduc in canalul radicular pentru a obtura canalul radicula.

Deci, sfatul meu e sa efectuati tratamentul de canal cand e mai simplu si nu cand e mai complicat. Si nu, repet nu doare, dar un tratament corect nu poate dura putin timp si daca sunt folosite materiale bune normal ca si pretul poate fi un mic mai ridicat. Desigur, daca dinspunem de aparataj putem trata si in o singura sedinta, si nu 10. tratament_canal Mai aveti intrebari? Puteti beneficia oricnd de o consultatie stomatologica gratuita, ma gasiti in cabinetul stomatologic din sectorul 6, Bucuresti, unde activez de cativa ani. Ma puteti contacta aici pe site-ul personal, pe facebook, instagram, google plus, viber si whatsapp 🙂 Orice like and share ma bucura. Va multumesc pentru sutele de accesari zilnice pe blog 


Trackback from your site.

Leave a comment