Dificultatea alegerii între restaurare și proteza dentară

Restaurarea dintelui sau o proteză dentară? Cine ia această decizie, medicul stomatolog sau pacientul? Cu siguranță, de regulă alegerea o face anume medicul. Examinează, analizează și ia decizia corectă. Adesea,însă, unii medici uită să explice pacienților motivele ce au determinat alegerea în favoarea restaurării sau coroanei dentare. Aceasta este cea mai răspândită eroare medicală — să nu acorde suficient timp pentru educarea și informarea pacientului sau pur și simplu să ignore acest aspect.

În acest articol, special pentru dumneavoastră, dragi pacienți, vom elucida detaliile pe care le ia în considerație medicul stomatolog înainte de a lua o decizie. După studierea acestui articol, veți fi sigur despre cât de corect alegeți ce medic stomatolog și clinică dentară vizitați pentru tratament.

 

Pentru început, vom încerca să explicăm în termeni cât mai accesibili diferența dintre o restaurare directă (de aceasta se ocupă odontologia) și una indirectă a dinților (mai degrabă racordată la protezare). Restaurarea directă este un fel de procedură cosmetică în cavitatea bucală a pacientului. Pentru aceasta sunt folosite materiale compozite diverse, care se solidifică aproape instantaneu în lumină specială.

Restaurarea indirectă este o restaurare cu ajutorul coroanelor și aripilor. Ele sunt realizate în laboratoare speciale (în afara gurii pacientului) și numai apoi fixate pe dinte. Deseori, există cazuri când este necesar să se creeze o fundație solidă de la un dinte grav deteriorat pentru o fixare mai sigură a coroanei. În acest scop, sunt folosite în mod obișnuit baze metalice pentru proteze dentare.

De exemplu, pacientului i-au fost  distruse toate țesuturile din partea coroanei dintelui. Recuperarea lor este o sarcină dificilă pentru orice medic stomatolog.

Acum, să urmărim gândurile medicului. Ce decizie va lua: va fixa coroana sau va face o restaurare directă, la cererea pacientului? În primul rând, se vor discuta astfel de aspecte ca experiența și preferințele medicului. De ce este atât de important? Totul este elementar de simplu. Un dentist ortoped, care face coroane și proteze, nu va oferi o soluție diferită pentru această problemă, cum ar fi fixarea inserției și a coroanei.

Și acest lucru este de înțeles: un astfel de medic este angajat numai în restaurarea directă a dinților, este logic să considerăm că metoda sa de tratament este singura adevărată. Prin urmare, ar fi o nebunie să așteptăm de la el propunerea de a face o restaurare indirectă. Dacă vi se potrivește această variantă, puteți merge la doctor.

Dacă ați venit cu această problemă la un chirurg, el vă va propune, cel mai probabil, un implant dentar sau extragerea dinților. Poziția lui este de asemenea foarte clară: probabil v-ați adresat la chirurg după ce alți medici au refuzat să trateze un astfel de dinte. Prin urmare, intenționați să îl eliminați și sunteți gata pentru implantare. La urma urmei, pentru alte servicii stomatologice, de obicei, nu mergeți la chirurg.

Deci, facem prima concluzie: pentru a nu pierde timpul și timpul medicului, alegeți în mod clar specialiștii conform cerințelor dvs., nu vă înregistrați la acei medici care nu efectuează operațiile de care aveți nevoie.

Alternativ, specificați că vă înscrieți pentru o consultare pentru a vă risipi îndoielile cu privire la soluția aleasă pentru rezolvarea problemei. În acest caz, medicul va descrie în detaliu metodele tehnicii sale, dar nu va insista să o aleagă. O astfel de consultație va dura în medie 30 de minute, dar vă va scuti de mult timp pierdut, în căutarea unei soluții, neînțelegând deplin problema.

Acum, să ne imaginăm că v-ați înscris pentru o examinare la un medic stomatolog terapeut. Acest specialist este angajat în restaurarea directă a dinților, dar uneori recurge și la utilizarea structurilor ortopedice — cum ar fi inserția și coroana. Ați găsit specialistul potrivit, rămâne doar să faceți o alegere.

Să presupunem că medicul nu are preferințe, deoarece cu ambele proceduri se descurcă la fel de bine. În acest caz, urmăriți factorii care influențează alegerea acestuia.

 

 

Primul și cel mai simplu lucru de care se va interesa un medic competent este starea sistemului dentar. În mod normal, el va examina numărul de dinți rămași și starea lor.

Dacă aveți toți ceilalți dinți care nu au fost anterior îndepărtați și restaurați, iar volumul de lucru la dintele afectat se potrivește primei opțiuni, terapeutul vă va oferi o posibilitatea restaurării directe. Dar dacă sarcina nu este distribuită corect între restul dinților sau există alte circumstanțe agravante, specialistul vă va sugera să faceți o coroană sau chiar o proteză a întregii cavități orale. Noul dinte pur și simplu nu va rezista unei sarcini și se va deteriora în curând.  Astfel, o soluție complexă este necesară, iar pe viitor veți scăpa de probleme similare cu alți dinți.

În al doilea rând, contează frecvența vizitelor la medicul dentist. Nu fiți surprinși, acest lucru este, de asemenea, foarte important. De ce? Vom explica. Ce credeți că este cel mai important pentru un medic stomatolog în cadrul tratamentului? Desigur, un rezultat bun, o restaurare calitativă a dintelui, care vă va servi pentru un timp îndelungat. Prin urmare, pentru a primi asistența necesară la timp, pacientul trebuie să fie supus unei examinări la fiecare șase luni.

În acest caz, dentistul va putea să urmărească modificările stării sistemului dentar, să corecteze restaurarea în timp sau să intervină în cazul unei infecții dentare incipiente. Dacă pacientul pleacă la o distanță considrabilă, pentru o perioadă nedeterminată, astfel fiind privat de îngrijirea stomatologică adecvată nu numai de medicul său, ci și de oricare altul, medicul va decide, cel mai probabil, să instaleze coroana.

Aceasta este o modalitate mai sigură de a consolida rezultatul. Dar, desigur, nici o coroană nu se face fără o verificare dentară obișnuită, în ciuda faptului că nu se șterge și nu necesită lustruire.

În al treilea rând contează igiena orală adecvată. Restaurarea directă se poate face numai cu igiena orală regulată. Astfel, medicul va fi sigur că noua restaurare nu va fi acoperită de strat dăunător, nu își  va schimba culoarea în câteva luni.

Rezolvarea problemelor de această natură ar trebui să fie întotdeauna prioritară pentru fiecare pacient, dar, din păcate, nu toți acordă atenția cuvenită acestui aspect. Dacă nu sunteți gata să monitorizați cu atenție igiena orală, este mai bine să optați pentru o coroană dentară. Cu siguranță va dura mai mult și cu igiena mai slabă.

De asemenea, medicul stomatolog  va lua în considerare factori precum deplasarea ocluziunii, natura  dinților și localizarea acestora, starea gingiilor și țesuturilor din jurul dintelui (țesuturile parodontale). Acest lucru se face pentru a determina cât de mare este sarcina pe care o poate suporta construcția dentară.

Am încercat să vă ajutăm să faceți alegerea corectă bazându-vă nu doar pe abilitățile medicului, dar și să valorificați și propriile cunoștințe. Circumstanțele pot fi diferite de la caz la caz, dar cunoașterea opțiunilor și motivelor din spatele unei alegeri sau alteia vă poate ajuta considerabil, când alegeți între o restaurare simplă sau o coroană/proteză dentară.

Desigur, atât restaurarea, cât și crearea unei coroane necesită câteva vizite la stomatolog, de aceea este important să alegeți o clinică dentară cât mai comod amplasată. Dacă aveți nevoie de un stomatolog în București, sunteți așteptat la noi — într-un cabinet stomatologic performant, amplasat în sectorul 6 (comod și pentru localnici, dar și pentru cei din alte regiuni ale orașului).


Трекбэк с Вашего сайта.

Оставить комментарий