Ce este radiografia dentara si cand este ea necesara?

Radiografia dentara este o investigatie stomatologica complementara (suplimentata de un control obiectiv si anamnestic), care ofera o imagine completa si detaliata a danturii, mandibulei si maxilarului. Ea evidentiaza si structurile ascunse privirii (radacinile dintilor, osul de suport), precum si afectarile profunde (infectiile dentare complicate, colectiile de puroi, malformatiile dentare ascunse).

Radiografia dentara nu este obligatorie la fiecare vizita la stomatolog, dar adesea ajuta la stabilirea unui diagnostic clar. Aceasta investigatie este indicata in cazul unor afectiuni stomatologice ale dintilor si tesuturilor inconjuratoare, de exemplu:

 • cariile interdentare sau amplasate in locuri greu vizibile (de exemplu sub obturatii);
 • fisuri sau alte anomalii in obturatiile existente;
 • infectiile de la nivelul radacinilor (granuloame, chisturi);
 • fracturile dentare;
 • resorbtie (scaderea volumului sub norma) in oaselor maxilare datorata afectarii parodotale;
 • probleme in camera pulpara sau canalul radicular (infectii ce pot necesita un potential tratament endodontic – ”pe nerv”);
 • pregatirea si fixarea de implanturi, aparate ortodontice (de corectie), proteze si coroane dentare;

Ce tipuri de radiografie dentara exista si cum se elibereaza?

Tipurile de radiografie dentara au anumite particularitati si, deci, diverse indicatii.

 • Radiografia dentara periapicala (altfel numita retro-alveolara)

Acest tip este reprezentat de o radiografie mica, pe care se vede un numar limitat de dinti (2 – 3). Scopul este de a vizualiza varful radacinilor unui dinte si osul inconjurator.

 • Radiografia dentara cu aripioara muscata (Bite-Wing)

Cuprinde pe acelasi film coroanele dintilor superiori si a celor inferiori. Acest fel de radiografii este folosit pentru detectarea cariilor dintre dinti, de la baza danturii sau cariilor secundare (de sub obturatii), pentru analiza starii paradontiului sau a gradului de resorbtie osoasa.

 • Radiografia dentara ocluzala

Radiografia ocluzala este mai mare, comparativ cu tipurile mentionate mai sus – ea demonstreaza intreaga arcada dentara, impreuna cu maxilarul superior sau mandibula. Este utila pentru depistarea dintilor in plus, a celor inclusi care nu au erupt inca, dar si a fracturilor osoase sau obiectelor straine (mai frecvent in traume), chisturilor sau abceselor profunde.

 • Radiografia de sinus

Acest fel de radiografie arata sinusurile, care pot fi implicate in anumite anomalii, dar si in infectiile dentare complicate sau in analiza starii unor formatiuni (ca cele tumorale). De asemenea este utila in crearea si planificarea inserarii implanturilor dentare.

 • Radiografia dentara panoramica

Cum sugereaza si denumirea, acest tip de radiografie ofera o imagine exhaustiva, pe care se vad toti dintii superiori si inferiori, oasele maxilare, mandibula, articulatiile mandibulare. Ofera informatii despre starea generala si interactiunile dintre dinti.

Radiografiile pot fi eliberate in modul cel mai confortabil pentru medic si pacient. Deoarece multe cabinete stomatologice nu au propriul aparat de efectuare a radiografiilor dentare, chiar si in Bucuresti, radiografiile pot fi eliberate atat pe film radiologic, cat si in format digital, pe CD sau prin e-mail. Oricand ai nevoie de o clinica stomatologica in Crangasi, unde poti primi si o consultatie gratuita, si toate investigatiile in timp util, esti asteptat in vizita la noi (Bucuresti, sectorul 6).

cantitate radiatie

 

Este radiografia dentara periculoasa pentru sanatatea pacientilor?

 

In perceptia unor pacienti, radiografia se asociaza imediat cu un posibil pericol de iradiere – mit absolut nefondat. Ceea ce trebuie sa inteleaga fiecare este ca orice activitati zilnice, cele mai obisnuite, ne expun radiatiilor de diverse tipuri. Nu traim intr-un mediu izolat si nu suntem atat de sensibili la aceste actiuni, precum ne place sa credem. 

O radiografie retroalveolara este echivalenta cu doza propriu-zisa de radiatii de cca 5 µSv, una panoramica — 30 µSv (o treime din doza unei radiografii toracice, care de altfel este inofensiva). Doza de fundal medie in zonele temperate ale globului e 10 µSv (radiatiile de la soare si de la scoarta terestra).

Oamenii aleg benevol activitati care ii supun unui pericol real in aceasta sfera – de exemplu, fumatul unui pachet si jumatate de tigari zilnic pe o perioada de un an duce la absorbtia a 3600 µSv. Riscul de dezvoltare a cancerului cauzat de radiatii apare la cca 100 000 de µSv (echivalentul a 20 000 radi

ografii retroalveolare).

Orice interventie medicala, orice investigatii stomatologice sunt privite de un stomatolog profesionist prin prisma raportului risc-beneficiu. Asadar, alegand un medic calificat si un cabinet stomatologic la nivel, va veti asigura de securitatea si confortul absolut in timpul ficarui tratament.

 


Трекбэк с Вашего сайта.

Оставить комментарий