fbpx

Parodontoza explicata simplu. De ce sangerez la periaj?

Parodontoza, cred ca unul din cele mai infioratoare cuvinte din domeniul stomatologic. Parodontoza (boala parodontala), este o afectiune cronica, inflamatoare la nivel gingival. Ce afecteaza parodontoza?

Parodontoza, cred ca unul din cele mai infioratoare cuvinte din domeniul stomatologic. Parodontoza (boala parodontala), este o afectiune cronica, inflamatoare la nivel gingival.

Ce afecteaza parodontoza?

 • gingia 
 • ligamentul parodontal (desmodont sau mai simplu tesutul ce inconjoara radacina dintelui)
 • osul alveolar (unde se afla dintele)

Care este prima faza? – Gingivita In mod normal, gingiile sanatoase sunt roz-pale, dar cand sunt inflamate sunt moi, au o culoare rosie sau chiar mai intunecata. Apare miros neplacut (halena), pungi parodontale, gingia se retrage, osul alveolar e „mancat” si astfel dintii devin mobili (se misca). Care e totusi e cauza principala? Placa dentara ce contine bacterii si e formata pe dinti. Dupa ce se intareste placa se formeaza tartrul, ce deja nu mai poate fi inlaturat cu cu un periaj simplu. Deja doar cu un aparataj special de inalbire dentara.

Ce favorizeaza parodontoza?

 1. Local: cariile, traume, fumat, dinti incalecati ce nu permit iginenizarea corecta, obturatii incorecte, coroane cimentate si efectuate incorect.
 2. General: sarcina, diabetul, unele tratamente medicamentoase, leucemia, pubertatea etc.

Cum poate fi prevenita parodontoza?

Foarte simplu: periaj corect, igienizare la medicul stomatolog specialist la fiecare 6 luni. Suna simplu, nu? Sa nu uitam sa utilizam si cea mai buna pasta 🙂

image
Igienizarea dintilor inferiori. Cea mai des afectata zona a dintilor.

Cum se trateaza parodontoza?

Detartraj, periaj si air flow regulate. Dupa prima sedinta deja se vad imbunatatiri. Des folosesc si geluri speciale ce ajuta la tratamentul boalei parodontale. Cand avem un caz mai complicat, se procedeaza diferit: chiuretajul subgingival si unele tratamente chirurgicale (grefe de tesut moale si dur).

Parodontoza tratata acasa?

Boala parodontala trebuie tratata, si dupa cum stim cu cat mai devreme cu atat e mai simplu si mai ieftin. Chiar doriti sa riscati?

image
Primul dintisor e perfect sanatos si al doilea deja are recesiune gingivala, inflamarea gingiei sipierdere osoasa desigur ce duce la pierderea dintilor

Va raspund mereu pe viber, whatsapp si instagram mereu. Ma gasiti zilnic la cabinetul stomatologic din Bucuresti, crangasi. Orice like and share ma face sa public noi articole si cazuri de zi cu zi.


Trackback from your site.

Comments (2)

 • Avatar

  Boldeanu Cristian

  |

  Buna seara , am si eu un început de parandotoza , ce as putea sa fac sa nu îmi pierd Dinți si sa numai așa multe găuri pe lângă Dinți ?

  Reply

  • Avatar

   costea

   |

   Buna, un consult la medicul dentist ar fi un inceput bun, pentru a vedea ce probleme aveti, de ce au inceput. Un tratament corect incepe cu un diagnostic corect.

   Reply

Leave a comment

Call Now Button