Totul despre îngrijirea orală

Un zâmbet frumos este, în primul rând, o relație armonioasă cu propria sănătate și aspectul exterior, și abia după aceasta, îngrijirea oferită de un medic stomatolog . Există situații, când aveți nevoie de restaurări (odontologie), curățire sau implanturi dentare, dar ele doar accentuează cât de mult contează să aveți grijă de sănătatea dinților. 

Încă din copilărie, părinții ne impuneau să curățăm regulat dinții și ne spuneau cât de important este să avem grijă de igiena orală – lucru extrem de important, de altfel. Conform unui studiu referitor la îngrijirea orală, efectuat pe un eşantion de 500 de persoane cu vârste între 18 şi 65 de ani, s-a constat că 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune (71%). 4 din 10 persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar 3 din 10 au respiraţie urât mirositoare şi dinţi sensibili. Datele revelate de studiu realizat de IPSOS Research în 2012 sunt valabile și în 2018, deoarece românii rămân la fel de reticenți față de stomatologi și ignoră, în mare parte, regulile de bază ale igienei orale.

Instrucție pentru igiena orală de bază: periatul corect al dinților

În primul rând, periați dinții cel puțin 2 ori pe zi, chiar mai bine – cu 15 minute înainte de fiecare masă. După masă, se recomandă clătirea cavității bucale cu apă sau clătitor special. De asemenea, dinții trebuie curățați timp de cel puțin 3 minute, deoarece în acest timp eliminați bacteriile și plăcile. Puteți să folosiți cântecul preferat în calitate de timer și să vă periați dinții ascultându-l. Desigur, nu uitați să vă spălați dinții înainte de a merge la culcare.

Utilizarea aței dentare

Ața dentară este folosită pentru spațiul între dinți, deoarece periuța de dinți în astfel de locuri nu va ajuta. Există un număr mare de tipuri și forme diferite de ață dentară, astfel încât aveți posibilitatea de a alege cea potrivită pentru dvs. Firul trebuie folosit o dată pe zi înainte de culcare. Mișcarea trebuie efectuată numai de-a lungul axei dintelui.

Periuța de dinți

Periuța de dinți trebuie aleasă pe baza criteriilor de sensibilitate a dinților și a gingiilor. În acest sens, puteți cere o consultație în orice cabinete stomatologice. Dacă nu știți ce perie să alegeți, atunci cumpărați o perie cu rigiditate medie. Peria trebuie să fie din fibre artificiale și să aibă o dimensiune de aproximativ 2-2,5 dinți în lungime. De asemenea, se recomandă să fie schimbată o dată la 3 luni.

Pasta de dinți

Astăzi, găsim în comerț un număr imens de paste de dinți: cu conținut sporit de fluorură,  cu efect de albire etc. Să faceți alegerea corectă vă ajută medicul stomatolog. De asemenea, trebuie să aveți în vedere că unele componente utile care sunt conținute în pastele de dinți furnizează corpului nostru numai 30% din volumul necesar. Pentru a compensa lipsa de calciu și fluor, ar trebui să consumați produse lactate, ierburi și boabe.

Tehnologia de curățare a dinților

Este necesar să urmați regula “de la roșu la alb”, adică ar trebui să vă periați dinții începând de la gingii și terminând cu partea superioară a dintelui. Datorită acestei metode, bacteriile nu pot intra în buzunarele gingivale, ceea ce ajută la prevenirea inflamației și a unor infecții dentare.

Curățarea țesuturilor moi ale cavității bucale

Pentru menținerea unui zâmbet frumos, un factor important este curățarea suprafeței obrajilor și a limbii. Pentru a face acest lucru, alegeți o periuță cu fire mici din spate. Limba poate fi curățată cu o periuță de dinți. Dacă observați pe suprafața limbii “pete” și alte modificări neplăcute, ar trebui să vă adresați  imediat un medic stomatolog.

Utilizarea soluției de clătire

Pentru a alege o soluție de clătire pentru cavitatea bucală, trebuie să consultați și un medic dentist sau să alegeți un clătitor de profilaxie. Clătitorul ajunge în toate zonele greu accesibile ale gurii, ucide bacteriile și spală plăcile, care reprezintă un remediu excelent pentru carii. Îl puteți folosi atât înainte, cât și după curățare. Aplicarea unui clătitor înainte de curățarea dinților înmoaie plăcile de pe dinți și după aceea – fixează rezultatul.

Îngrijirea cavității bucale

Guma de mestecat ajută la eliminarea resturilor și la îndepărtarea plăcii dentare moi. De asemenea, contribuie la eliberarea de lizozim – agent anti-bacterian. Nu se recomandă să mestecați guma mai mult de 7 minute. De asemenea, ar trebui să se acorde prioritate gumei de mestecat fără zahăr.

Obiecte solide

Crăparea piulițelor, deschiderea sticlelor cu dinții și alte influențe externe nu vor duce la nimic bun și, în cel mai rău caz, poate duce la traume. Evitați să folosiți dinții în alte activități mecanice decât mestecatul (uneori, chiar și acesta este suficient pentru a dăuna acoperirii dinților).

Clătirea gurii cu băuturi dulci

Clătirea gurii сu cafea, ceai dulce și sucuri stimulează formarea cariilor și riscați să  vă vopsiți dinții în cel mai inestetic mod posibil. Alcoolul, de asemenea, nu va face bine dinților, deoarece alcoolul usucă membrana mucoasă, ceea ce poate duce la schimbări serioase.

Băuturi reci/fierbinți

Nu combinați alimentele fierbinți cu băuturile reci și invers, deoarece acest lucru duce la formarea de micro-crăpături pe smaltul dinților.

Perie de dinți personală

Fiecare membru al familiei trebuie să aibă o periuță de dinți personală. Folosirea periuței de dinți străine poate duce la consecințe negative asupra sănătății.

Mirosul din gură

Dacă sunteți îngrijorat de respirația urât mirositoare, merită să verificați sistemul digestiv, organele ORL și plămânii. De asemenea, puteți scăpa de mirosul din gură prin consumul de legume proaspete care promovează curățarea mecanică a dinților, limbii și gurii și conțin antibiotice naturale – fitoncide, care pot restabili microflora normală a cavității bucale.

Obiceiuri vicioase

Fumatul nu contribuie în nici un fel la un zâmbet frumos. Datorită acestui obicei dăunător, întregul corp și dinții, în special, suferă. Fumatul este cauza smalțului întunecat, a tuturor inflamațiilor din gura fumătorului, precum și a mirosului neplăcut. Albirea dentară poate fi un aliat în astfel de cazuri, dar efectele procedurii țin mult mai puțin.

Îngrijirea dinților copilului

Igiena dentară la copii nu trebuie ignorată sub nici o formă. La vârsta de doi ani, copilul poate învăța deja să-și spele dinții cu ajutorul unei perii moi. În primul rând, trebuie să-l învățați să-și spele dinții fără o pastă de dinți și numai după aceea o poate folosi singur. Chiar și dinții bebelușilor au nevoie de îngrijire, astfel încât examinarea la un medic stomatolog încă din copilărie va ajuta să evitați probleme în viitor.

Examinarea la medicul stomatolog

Pe lângă serviciile stomatologice destinate tratării unor afecțiuni dentare, nu uităm și de îngrijirea profesională a dinților – un set de proceduri care vizează o curățare completă a suprafeței dintelui într-o clinică stomatologică. Dacă nu ați ales încă un medic în care să aveți deplină încredere, sunteți așteptat în cabinetul nostru stomatologic (amplasat în București, sectorul 6).

Curățarea dinților se referă la proceduri preventive, una din lunga listă de proceduri recomandate pentru a evita problemele grave în viitor. Cu ajutorul acesteia, este posibilă curățarea calitativă a plăcii din maxilarul inferior și superior, pentru a preveni dezvoltarea cariilor și a altor leziuni ale smalțului dinților. Cel mai bine ar fi să vă adresați la stomatolog preventiv, pentru o consultație, care va pune punctul pe ”i” sau, cel puțin, nu va dăuna cu nimic (mai ales o consultație gratuită).

Albirea dinților

Stomatologia modernă poate faci minuni pentru dumneavoastră, oferă oportunități uriașe pentru proteze dentare, restaurarea chiar și a dinților complet distruși și, desigur, albirea dentară. În jurul acestei proceduri circulă o mulțime de zvonuri! Mulți pacienți nici nu speră să capete mult râvnita strălucire a zâmbetului, deoarece se zvonește că este incredibil de dureros, scump și dăunător. De fapt, procedura de înălbire a dinților nu va dăuna dinților sau smalțului, este practic nedureroasă și relativ loială față de bugetul dvs. Pentru a păstra siguranța dinților, este necesară curățarea profesională regulată. Acumularea de pietre și carii afectează nu numai frumusețea estetică a dinților, dar și sănătatea acestora.

Toate aceste elemente ale igienei orale lucrează eficient doar în ansamblu, deci nu ar trebui să ignorați nici un aspect, dacă vă doriți un zâmbet frumos, care să rămână cu dumneavoastră.


Trackback from your site.

Leave a comment