fbpx

Incrustatie si obturatie. Ce alegem? Care sunt alternativele?

Obturatiile (plombele) sunt estetice si functionale, dar au si minusuri. Foarte des par a fi frumoase si simpatice, dar pentru a obtura un dinte, un medic trebuie sa stie mult mai multe. 

Obturatiile (plombele) sunt estetice si functionale, dar au si minusuri. Foarte des par a fi frumoase si simpatice, dar pentru a obtura un dinte, un medic trebuie sa stie mult mai multe. Desigur, fiecare pacient isi merita medicul si invers, multi medici nu restabiliesc un dinte, ci doar pun o placinta ce pare a fi o obturatie. Cel mai grav, e ca apar probleme in timp ce pot duce chiar si la o extractie dentara. Toate aceste detalii le voi explica intr-un alt post, acum vreau sa va demostrez o adevarata alternativa a obturatiei – o incrustatie.

Ce e o incrustatie?

incrustatiile. Dimensiuni si forme.
Tipuri diferite dupa dimensiune de incrustatie

Obturatiile in sine au multe dezavantaje pe care le voi descrie in continuare. Foarte des se rup, deoarece nu rezista fortelor masticatorii, apare carie secundara, nu corespunde anatomia, se schimba culoarea, uzura complexa, formarea microfisurilor, iritant pentru gingie si in timp apare o tensiune si deformare ceea ce provoaca infiltrarea cu saliva si bacterii a dintelui sub obturatie si produce aparitia cariei.

De ce am alege o incrustatie si nu o plomba (obturatie) ?
Carie secundara dupa indepartarea unei obturatii

Deseori, atat o carie sau fractura de dinte este atat de extins, incat nu e tocmai indicat sa punem o simpla obturatie (desi se fac multe in practica unora de zi cu zi). O obturatie directa nu suporta destula forta, in timp se modifica in forma, structura, apare caria secundara sau pur si simplu – pica. Aici apare ceva clasic, dar care a fost ignorat in ultimii ani de multi medici, doar pentru a economisi timp: restauratile dentare indirecte (facute in laborator).

Sa incepem de la ceva basic: care sunt cerintele de baza cand se restaureaza un dinte? Sa ramana cat mai mult tesut dentar sanatos, sa nu ramana tesuturi afectate, sa nu preparam prea mult, pentru a apara eventual dintele de carie secundara si fortele ocluzale ce pot provoca o fractura de perete sau mai grav. Sunt mai multe cauze cand se aplica deja prepararea dintelui pentru o coroana, chiar daca la inceput parea ca se poate rezolva doar cu o obturatie.

Sunt cazuri, cand putem exclude prepararea pentru o coroana, si efectuarea unei incrustatii (onlay).

Pretul unei incrustatii (onlay) este mai mare, dearece se folosest total alte materiale, cu mai multi pasi si implica si tehnicianul dentar. Orice onlay/incrustatie poate fi mai simplu definit ca o semi-coroana doar ca marginile si prepararea dintelui este mult mai mica.

Incrustatie pe un model
Incrustatie pe un model din ghips

De ce nu am alege din start o coroana? Sunt o serie de dezavantaje:

 • Prea mult se prepara din tesuturile dentare
 • Posibila amenintare daca nu e facuta o coroana corect. Apare placa dentara si afecteaza gingia (sangereaza si se inflameaza). Incrustatiile ne permite sa preparam dintele supragingival, ceea ce permite un control anti-placa mult mai bun.
 • Pret mai mare

Si totusi, care e diferenta de pret intre o obturatie si o incrustatie? Totul depinde de posibilitatile atat a medicului si tehnicianului cat si de posibilitatile financiare ale pacientilor. Sunt si materiale diferite ce pot fi folosite: compozit, compozit ceramic, ceramica presata (portelan), aur etc. Ceramica presata (acelasi portelan vorbind), are capacitati estetice superioare si poate fi cimentat adeziv, astfel posibilitatea de a face carie secundara sau decimentari este extraordinar de mica. Ceramica nu mai cere aceleasi ingrijire ca si un alt material folosit – doar o ingrijire dentara obisnuita.

Deci, care sunt avatajele incrustatiilor indirecte:

  • Metoda maximal conservativa
  • Necesitatea de ingrijire diminuata
  • Calitatea si contactele interdentare verificare cu aparataj special si nu „la ochi”.
  • Pacientul nu mai sta cu gura deschisa cat se face lucrarea, deoarece e facuta in laborator

Incrustatie cu protectie cuspidiana
Incrustatie ceramica pentru un molar. O asa lucrare este superioara unei coroane tipice.

Care sunt dezavantajele restaurarii indirecte (incrustatie)?

Dezavantajul restaurarilor indirecte (incrustatiilor): Sunt doua sedinte, prima fiind amprentarea si efectuarea directa a unei lucrari provizorii si a doua sedinta e cimentarea definitiva a lucrarii.

incrustatie
Restaurare indirecta cu ceramica. Calitate superioara comparativ cu alte materiale

Sa nu uitam totusi si de posibilitatea restaurarilor indirecte cu compozite. Au avantajul ca e mult mai ieftin, dar dezavantajul ca:

 • e mai fragil,
 • e nevoie de o igiena buna
 • estetica inferioara ceramicei.

Un material des folosit de Belleglass ce ne permite sa obtinem rezultate bune.

Incrustatie compozit
Cu parere de rau, compozitul este inferior comparativ cu ceramica.

Pe dintii posteri si pe dintii anteriori mereu se folosesc nuante diferite.

Incrustatie belleglass
BelleGlass, restaurari indirecte

Pentru mai multe detalii si, poate, chiar o consultatie stomatologica gratuita, va astept intr-un excelent cabinet stomatologic din Bucuresti, unde activez cu dedicatie de cativa ani.


Trackback from your site.

Leave a comment

Call Now Button