Coroane dentare — tipuri de lucrari protetice

Mereu am fost intrebat: care e diferenta intre lucrarile protetice? Ce lucrare ar fi cel mai bine sa alegem? Din ce materiale sunt facute? Astea sunt doar cateva intrebari, ce si le pune un pacient.

Mereu am fost intrebat: care e diferenta intre lucrarile protetice? Ce lucrare ar fi cel mai bine sa alegem? Din ce materiale sunt facute? Astea sunt doar cateva intrebari, ce si le pune un pacient. Se organizeaza conferinte despre implantologie si despre materialele noi aparute in domeniu, evenimente informative pentru stomatologi, dar potentialii pacienti stiu foarte rar suficiente date despre ce proteza ar putea alege.

tipuri-de-coroane-dentare
Tipuri de coroane dentare folosite in stomatologia de zi cu cu zi

Deci, sa incepem cu cele mai simple:

1. COROANE METALICE

Aici pot sa va zic ca sunt mai multe tipuri de coroane, si pot fi facute diferit. a)Coroane stantate Sunt facute din materiale prefabricate, si foarte rar din aur. Cu parere de rau si acum sunt medici ce fac asa coroane (gaudent, vipla). Sunt niste tipuri de coroane ce in mod normal se studiaza pentru a avea o idee despre metodele ce au fost folosite, desi chiar si acum in facultate sunt studiate pentru a fi efectuate. Sfatul meu e sa nu faceti asa coroane doar daca sunteti o persoana din tarile Asiatice unde inca o persoana cu asa coroane e foarte stilata. Acest tip de coroane se fac foarte simplu: cu ciocanul si logic pretule foarte mic.

Dezavantaje: estetica nu exista, spatiu intre coroane si dintele natural(ceea ce duce la aparitia unor carii, ce sunt greu de depistat), inflamatia cronica a gingiei ceea ce duce la un miros neplacut din gura. Anatomia clar ca nu corespunde unui dinte normal, des avand si gauri (provoaca carie), duc la dureri in articulatia temporo-mandibulare.

Multe persoane cred ca daca au o culoare aurie sunt de aur, cu parere de rau nu sunt de aur, iar culoarea aurie de pe aceste coroane e cancerogena si nu se mai foloseste in multe tari, fiind interzisa. Totusi, are si unele avantaje: pot fi taiate usor pentru efectuarea unor coroane calitative.

gauden-coroana-aur
Fiecare persoana intelege diferit notiunea de estetica. In unele parti ale globului, dintii «auriti» sunt considerati extraodrinari.

b) Coroane metalice turnate Sunt coroane tehnic superioare celor stantate, se folosesc in stomatologia de zi cu zi. Care sunt pasii? Prepararea dintelui, amprentarea, turnarea modelelor, modelarea coroanei din ceara si deja turnarea metalului ce inlocuieste ceara. Daca se face corect atat de medic cat si tehnician, obtinem o conexiune dinte-coroana de exceptie si o anatomie buna. De obicei se face din crom-cobalt (cu parere de rau se fac des si din crom-nichel, fiind un material ce produce alergie) sau din unele materiale nobile. Coroanele metalice turnate functional sunt bune, dure si in timp tin bine. In mod normal e un material bun pentru persoanele ce nu au cerinte estetice inalte. Dezavantaje: estetica dentara inferioara, alergie la metal. Avantaje: tin bine in timp, pret mic.

anatomie-dentara coroane turnate
Coroana metalica turnata si coroana metalo-ceramica. Chiar daca e metalica, e pastrata anatomia.

2. COROANE DIN ACRILAT

Traim intr-o tara unde nu avem un standard sau cerinte legale minime pentru stomatologie. In tarile normale se folosesc doar temporar (de la cateva zile pana la cateva luni). Acrilatul e un material moale, ce se roade, se schimba in culoare, in timp devine rugos ce provoaca inflamarea gingiei si aparitia unui miros neplacut. In timp se rup, deoarece sunt foarte fine, apare des carie in spatiul dintre coroana si dinte. Avantajul e ca au un pret mic, se fac repede, dar tin prea putin.

coroana-alba-acrilica
Incisivul central acrilic difera mult de cel natural.

3. COROANE METALO-ACRILICE

Inca un tip de coroane ce duc in eroare orice pacient si chiar si pe unii medici. E o chestie simpla: partea metalica pe interior si pe exterior plastic. Componenta metalica poate fi atat stantata cat si turnata. E un tip de lucrare ce imbina mai multe neajunsuri enumerate mai sus. Multi raman incantati in prima perioada de eceste lucrari, deoarece e IEFTIN SI FRUMOS, cu parere de rau nu sunt bune de nimic, doar daca ca lucrari temporare. O mare problema pe care o intilnim e retentia metal-acrilat, nefiind chimica, legatura intre aceste doua materiale e foarte mica si des pica acrilatul.

fateta-acrilica-picata-metal
Coroane metalo-acrilice. Cum arata la cateva luni distanta. Fateta acrilica a picat.

Daca e sa vorbim de protezarea contemporana, putem exclude toate lucrarile mai sus enumerate(doar cele turnate mai pot fi folosite daca pacientul accepta). Deci, ce inseamna o protezare contemporana? Cea mai simpla lucrare e:

4. COROANE METALO-CERAMICE

Sunt lucraril de baza in stomatologia de calitate, cu asa avantaje:

-estetica inalta, chiar si pentru dintii posteriori. Un tehnician bun acopera si pensuleaza componenta metalica cu ceramica, in mai multe straturi, cu diferite nuante si detalii. Cu parere de rau, avad componenta metalica, nu mereu obtinem transparenta dorita. Nu avem «adancimea culorii», si deci nu e perfect pentru dintii frontali.

-sunt trainici in timp, ceramica nu e chiar atat de usor sa o strici, comparativ cu cei acrilici.

-pret acceptat de majoritatea pacientilor, si sunt lucrarile cele mai des folosite.

Dezavantaje:

-imposibilitate de a reda natura-mama pe dintii anteriori. In zona coletului, in apropierea gingiei e zona nu prea naturala, din cauza metalului, in timp apare modificarea gingiei in culoare.

-alergie la metal, din care se face componenta metalica. Desigur ca e posibil efctuarea metalului din materiale nobile (aur) sau titan.

coroane-metalice-ceramice-interior
Componenta metalica si ceramica stratificata pe exterior

5. COROANE CERAMICE FARA METAL

Pentru a nu scri cateva pagini in acest articol, am facut si alte articole cu exemple pe care le puteti gasi pe blog, deoarece e foarte multa informatie ce nu poate fi redata aici. Oricum, aici voi delimita doua categorii importante:

A) Coroane fara suport (doar ceramica curata) Avantaje: estetica de cea mai inalta calitate Dezavantaje: pot fi usor sparte daca nu sunt cimentate corect (coroanele dentare se decimenteaza). Se foloseste doar pe dintii anteriori, doar unic facute (coroane separate).

fatete-ceramica-molar
Lucrarile protetice pe un model din ghips

Daca sunt schimbari de culoare a dintelui, cel mai des se vor face acest tip de lucrari, se prepara foarte putin din dintele natural, dupa cimentare chiar un medic experimentat cu greu isi va da seama unde e coroana si unde e un dinte natural. La fel mai multa informatie despre fatetare puteti gasi accesand blogul.

B) Coroane, cu suport (componenta) semitransparent din oxid de zirconiu, disilicat de litiu sau oxid de aluminiu.

coroana-fara-metal
O coroana cu suport semitransparent (sectiune)

Aceste coroane au o duritate extraordinar de inalta (pot fi facute lucrari estetice si pe dinti posteriori si chiar lucrari extinse). Sunt singurile coroane c nu au dezavantaje pentru pacient, doar pretul. Suportul de oxid de zirconiu si aluminiu e frezat cu un aparataj special in totalitate computerizat.

In prima faza constructia din zirconiu se modeleaza cu ajutorul unui soft special dupa care se frezeaza. Si datoritata acestui fapt, e exclusa factorul uman, nu tremura degetele dupa un weekend furtunos, nu oboseste, sunt rezultate extraordinare.

Coroanele «se aseaza» pe bonturile dentare preparate perfect, fara a forma spatii libere ca la celelalte coroane ce sunt turnate. Ce mai e tare la acest tip de coroane how to get famous on musically e biocompatibilitate absoluta, comparativ cu suportul metalic chiar si daca e nobil.

tipuri-de-metal-coroane
1. Coroana din Zirconiu. 2. Coroana din aur (nu stantata) 3. Coroana metalo-ceramica semifionomica (doar fateta din ceramica)

Polisticla

PS. Actual, se fac mult coroane si alte lucrari din polisticla fara baza metalica. Aceste tipuri de lucrari nu le pot incadra in aceasta descriere. Dar, neaparat va fi un post cu multe detalii si exemple. Pentru inceput atasez o imagine, in Romania, multi ii spun Belleglass, dar e doar numele comerical al unui material folosit.

coroana-fara-metal-din-compozit
Cu parere de rau, chiar daca arata estetic, nu are proprietatile ceramicei.


Трекбэк с Вашего сайта.

Комментарии (14)

 • Avatar

  Intrebare

  |

  Care sunt cele mai frumoase coroane pentru dintii din fata? Multumesc

  Reply

  • Avatar

   costea

   |

   Ceramica fara suport metalic ????

   Reply

   • Avatar

    daniela

    |

    Ceramica pe pivoti am pus eu acum. Astept sa fie gata, astazi mi au fost piliti pivotii si cred ca va fi bine, nu stiu, dupa atata suferinta. Am 6 pivoti in fata si 2 masele stg dr.

    Reply

    • Avatar

     costea

     |

     De ce suferinta? In mod normal nu doare si nici nu dureaza mult timp.
     Desigur, totul va fi bine. Desigur, depinde din ce sunt pivotii, cum au fost pozitionati, structura dentara si alte detalii! Mult succes cu noul zambet ????

     Reply

 • Avatar

  dan ani

  |

  eu trebui sa-mi pun toti dintii in fata cat ar costa pe pivoti ?

  Reply

  • Avatar

   costea

   |

   De ce pe toti? As vrea sa vad si o radiografie. Nu e obligatoriu mereu sa punem pe toti dintii. Totul e individual, la fel si pivotii pot fi diferiti (material).
   Sfatul meu e sa faceti o radiografie pentru a avea mai multa informatie.
   O zi frumoasa ????

   Reply

 • Avatar

  Ana Dumitru

  |

  Buna seara cat m-ar costa sa-mi plombati 2 masele si incisivul din fata de sus dreapta de scos un rest sau de imbracat ,va multumesc.

  Reply

  • Avatar

   costea

   |

   Buna ziua, in mod normal depinde de dimensiunile cavitatii ????
   Sfatul meu e sa nu extrageti nimic, des unii pacienti vin pentru extractie, doar ca reusesc sa ii recuperez. Va rog sa faceti o radiografie si sa ma contactati.

   Reply

   • Avatar

    Ana Dumitru

    |

    Va multumesc,pot face o radiografie la dv?cat vosta?

    Reply

    • Avatar

     costea

     |

     Sfatul meu e sa faceti o singura radiografie pentru toti dintii (panoramica).
     Eu fac doar unidentare si sunt gratuite.

     Reply

 • Avatar

  cojocaru cristian

  |

  As vrea sa stiu si eu cât ma costa sa-mi pun si eu 3 dinti

  Reply

  • Avatar

   costea

   |

   Depinde de care ????
   V-ati gandit din ce doriti sa fie?)

   Reply

 • Avatar

  Ela

  |

  Buna ziua, am citit corect pe situl Dvs. despre compozitia suportului coroanelor in zirconiu: anume cã existã si ceva aluminiu?

  Reply

  • Avatar

   costea

   |

   nu, nu exista aluminiu.

   Reply

Оставить комментарий