fbpx

„Bebelusul mi-a luat tot calciul”. Mama, caria si copilul

Sunt medic stomatolog generalist, ceea ce inseamna ca tratez pacienti de la cei mai mici pana la cei mai in varsta. Foarte des aud cum imi spun pacientele care au nascut: “Inainte nu am avut nici o carie, dupa ce am nascut, bebelusul mi-a luat tot calciul din organism si acum am dintii varza”

Sunt medic stomatolog generalist, activez intr-un excelent cabinet stomatologic din Bucuresti, ceea ce inseamna ca tratez pacienti de la cei mai mici pana la cei mai in varsta.

Foarte des aud cum imi spun pacientele care au nascut:

„Inainte nu am avut nici o carie, dupa ce am nascut, bebelusul mi-a luat tot calciul din organism si acum am dintii varza”

Sarcina, bebelus, calciu
Molari cariati ce necesita tratament

Deseori e foarte complicat sa demonstrez contrariul, astfel o sa incerc si pe blog-ul personal sa explic mai detaliat acest „fenomen”.

Calciul, dintii si oasele corpului omenesc

Calciul este indispensabil pentru mentinerea solidaritatii oaselor organismului, dar ideea e ca oasele nu sunt ca si dintii. Dintii definitivi se dezvolta la o varsta mica, pana la aproximativ 16 ani (o exceptie prezinta molarii de minte, sau cum se mai zice in popor – dintii din fund 🙂 La asa o varsta stratul exterior al dintilor (smaltul) e format definitiv si deficienta de calciu nu mai influenteaza asupra dintilor, deoarece dintii nu mai sunt in formare. Oasele. Sunt o tema aparte, fiind intr-o schimbare continua depinde de dieta si multi alti factori. In fiecare minuta mici parti ale oaselor sunt „distruse” si dupa care „altele apar”. Din aceasta cauza multe persoane primesc vitamina D – pentru intretinerea oaselor. Chiar si cand fatul e in formare, multe mame cred ca le sunt mancati dintii. Nu e adevarat!

Oasele si dintii in timpul sarcinii
Oasele sunt afectate de mai multi factori pe toata perioada vietii

Cavitatile carioase si mamele

Totusi, de ce mamele care tocmai au nascut au multe carii? Si acest fenomen poate fi usor explicat.

 1. Greturi de dimineata in timpul sarcinii sau raul de dimineata. Poate sa apara in orice perioada a zilei, in special in primele 3 luni de sarcina, astfel sucul gastric fiind acid ajunge in cavitatea bucala si erodeaza dintii, ce poate duce la formarea cavitatilor carioase.
 2. Refluxul apare cand fatul creste in dimensiuni, astfel apasand pe stomac si din nou provoaca aparitia sucului gastric in cavitatea bucala.
 3. Igiena cavitatii bucale in timpul sarcinii e posibil sa sufere, deoarece sa fim realisti, nu e usor sa fii mama.
 4. Dieta normal ca se schimba in timpul sarcinii, multe mame consuma alte mancaruri ce contine zahar, si deci pe ici, pe colo apare cate o carie.

In alt articol o sa va explic si ce inseamna gingivita in timpul sarcinii (inflamarea gingiei). Se permite anestezie in timpul sarcinii? Ce contrindicatii la tratamentul stomatologic in sarcina mai sunt?  Cititi articolul dedicat pentru mai multe informatii despre sarcina si tratamentele stomatologice si, desigur, veniti la cabinetul stomatologic crangasi pentru o consultatie stomatologica gratuita 🙂 Pentru a imi sustine activitatea on-line, pentru a publica in continuare – ma puteti multumi cu un like pe facebook 🙂


Trackback from your site.

Comments (2)

 • Avatar

  Maria

  |

  Imi puteti explica ce pot face inainte de sarcina?

  Reply

  • Avatar

   costea

   |

   Buna Maria,
   In primul rand cel mai bine e sa veniti la un consult pentru asanarea ca cavitatii bucale.
   Sfatul meu e si in timpul sarcinii sa veniti pentru air-flow si detartraje pentru intretinere. Se face anestezie topica, nu doare si nici nu afecteaza fatul.

   Reply

Leave a comment

Call Now Button