fbpx

Microscopul in stomatologie

Salut, numele meu e Remis Constantin si sunt dentist in Bucuresti, Crangasi. Astazi o sa va explic cum ma ajuta microscopul in practica de zi cu zi.

In ultimele decenii stomatologia s-a dezvoltat rapid si a permis medicilor sa-si formeze un arsenal enorm de echipamente ce ne permite acum sa tratam dintii la un total alt nivel. Tomografia dentara, apex-locatorul etc. ne permite sa tratam mult mai rapid si calitativ.

Acum, microscopul ne ajuta sa si vedem mult mai clar ce tratam.

In 2018, in cabinetul dentar din Crangasi, Bucuresti s-a alaturat echipei un nou membru microscopul CJ-Advanced. Totusi, ce e acest microscop? O necesitate sau un lux?

dentist crangasi
Microscop dentar

Dr. Syngcuk Kim a zis – ”Poti trata doar ceea ce vezi”.

Tratamentul la microscop ne permite sa vedem totul pana la cele mai mici detalii atat la tratamentele pe canalele radiculare (scos nerv) cat si la tratamentele cosmetice (fatete dentare, obturatii). Ne permite sa sa ne asiguram ca nu a mai ramas carie dentara, ne permite sa lucram minim-invaziv si sa curat doar din tesuturile ce au fost afectate.

Cel mai des se foloseste la tratamentele de canal. Ce inseamna acest tratament? Apasati AICI pentru mai multe detalii. Des, putem intalni mai multe canale radiculare sau situatii anatomice ce nu sunt tocmai ”ca in carte”. Nefiind tratate canalele radiculare – apar complicatii in viitor.

Cand totusi e obligatoriu sa folosim microscopul dentar? La retratamente, cand deja s-au efectuat unele tratamente ce au esuat pentru un tratatment cat mai neinvaziv, pentru a gasi toate canalele radiculare etc.

Acum cateva decenii orice dinte ce durea si netratat corect era extras, acum insa poate fi retratat. Foarte putini medici isi asumau riscul de a retrata fara microscop, deoarece exista riscul de a face o perforatie in dinte. O perforatie inseamna malpraxis si stim perfect ca nimeni nu isi asuma un asa risc si automat – dintele se extragea pentru a nu risca prea mult.

Acum, putem retrata un dinte cu ajutorul unui microscop fara a face perforatii. In cabinetul dentar din Crangasi, Bucuresti am in dotare un asa microscop ce imi permite sa:

  • sa gasesc canale radiculare aditionale
  • sa observ cele mai mici carii
  • sa gasim mici fracturi
  • sa ne asiguram ca nu raman tesuturi afectate
  • sa ne asiguram ca fatetele / coroanele nu au spatii
  • si multe altele

Coroana metalo-ceramica sau integral ceramica? Ce e mai bine? Care o fi diferenta?

Daca aveti intrebari,  mi le puteti lasa pe facebook, pe site sau la cabinetul dentar din Crangasi, Bucuresti.


coroana-dentara-bucuresti

Se scoate nervul dintelui cand aplicam coroane?

Se scoate nervul dintelui cand aplicam coroane? Se slefuiesc dintii pentru coroane dentare? Metalo-ceramica, Zirconiu etc. Mai multe intrebari si raspunsuri aici:

dentist crangasi remis constantin

cum arata un nerv?

 

Intrebare: Putem lasa dintii vitali (cu nerv) daca aplicam coroane dentare?

Raspuns: Desigur.

 

I: E obligatoriu sa devitalizam (scoatem nervul) cand preparam dintele pentru coroana?

R: Daca nu prezinta probleme / dureri acute – nu e neaparat.

 

I: Se poate intampla in timpul prepararii/slefuirii dintelui sa atingem nervul?

R: Cand dintele are o anatomie „anormala” sau inclinare exista riscul sa deschidem camera pulpara (nervul dentar).

 

I: Ce se intampla daca totusi am deschis camera pulpara (nervul dentar)? 

R: Se curata si se plombeaza canalele radiculare dupa care se aplica coroana dentara.

 

I: Exista riscul sa doara si dupa slefuirea dintelui?

R: Cand se prepara mai mult din dinte, cand nu s-a preparat cu multa apa, cand nervul are o forma atipica, exista riscul de inflamare a nervului.

 

I: Ce sa fac daca doare dupa slefuirea dintelui?

R: Nu e nimic grav, reveniti in cabinet se scoate nervul, se plombeaza canalele si se aplica coroana. Daca totusi, a fost cimentata coroana se face un mic acces (cu ajutorul microscopului si frezelor dentare) se plombeaza canalele si apoi se plombeaza.

I: Nu e mai simplu doar sa scot coroana si sa plombam?

R: Desigur, doar ca ar insemna din nou sa facem o alta coroana dentara.

 

I: Devine mai casanta coroana daca s-a facut gaura de acces?

R: Nu, se face o cavitate minim invaziva.

 

I: E vina medicului daca a inceput sa doara dupa slefuire?

R: Pot fi cauze multiple, daca totusi mereu apare aceeasi problema ar fi o idee sa mergeti la un consult si la un alt medic.

 

I: Cand totusi trebuie scos nervul si sa aplicam coroana?

R: Cand dintele a migrat, e practic imposibil sa aplicam o coroana fara a face si un tratament de canal. 

 

I: Ce sa fac daca medicul meu a zis ca articolul asta e o porcarie?

R: Sa schimbati medicul 🙂

 

Coroana metalo-ceramica sau integral ceramica? Ce e mai bine? Care o fi diferenta?

 

Daca aveti intrebari,  mi le puteti lasa pe facebook, pe site sau la cabinetul dentar din Crangasi, Bucuresti.


odontologia in Bucuresti

Odontologia – ramura de top a stomatologiei

Te speli pe dinți în fiecare zi. Mai mult decât atât, urmezi toate recomandările și o faci de două ori. Îi îngrijești cum se cuvine, iar la un moment dat depistezi un punct negru pe unul din cei 32 de soldați de os din gura ta. Cum o fi posibil? Ei bine, să știi că faci parte din cele 90% din populația globului care suferă de carii dentare. Iată de ce, majoritatea merg la medicul stomatolog, pentru o procedură de care răspunde odontologia.


radiografie dentara simbol

Ce este radiografia dentara si cand este ea necesara?

Radiografia dentara este o investigatie stomatologica complementara (suplimentata de un control obiectiv si anamnestic), care ofera o imagine completa si detaliata a danturii, mandibulei si maxilarului. Ea evidentiaza si structurile ascunse privirii (radacinile dintilor, osul de suport), precum si afectarile profunde (infectiile dentare complicate, colectiile de puroi, malformatiile dentare ascunse).


Restaurarea Dintilor - Plombe

Dificultatea alegerii între restaurare și proteza dentară

Restaurarea dintelui sau o proteză dentară? Cine ia această decizie, medicul stomatolog sau pacientul? Cu siguranță, de regulă alegerea o face anume medicul. Examinează, analizează și ia decizia corectă. Adesea,însă, unii medici uită să explice pacienților motivele ce au determinat alegerea în favoarea restaurării sau coroanei dentare. Aceasta este cea mai răspândită eroare medicală – să nu acorde suficient timp pentru educarea și informarea pacientului sau pur și simplu să ignore acest aspect.

În acest articol, special pentru dumneavoastră, dragi pacienți, vom elucida detaliile pe care le ia în considerație medicul stomatolog înainte de a lua o decizie. După studierea acestui articol, veți fi sigur despre cât de corect alegeți ce medic stomatolog și clinică dentară vizitați pentru tratament.

 


Call Now Button